Inschrijven vanuit het buitenland

  • Woont u in het buitenland en u wilt (opnieuw) naar Nederland (Utrecht) verhuizen?
  • Wilt u het komende half jaar minimaal 4 maanden in Nederland (Utrecht) wonen?
Dan maakt u een afspraak om u in te schrijven.

English

Afspraak maken

Maak binnen 5 dagen na uw verhuizing een afspraak voor uw inschrijving.

Maak een afspraak

Hebt u een partner en/of kinderen die zich ook inschrijven in Utrecht? Dan komen zij ook mee naar de balie als u een afspraak hebt gemaakt. Geef aan met hoeveel personen u naar deze afspraak komt.

Hebt u eerder in Nederland gewoond? Ook dan maakt u een afspraak om u weer in te schrijven.

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) van iedere persoon die wordt ingeschreven.
  • Bewijs van uitschrijving, als u komt van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba, Sint Eustatius.
  • Huurcontract of koopcontract van uw woning. Of toestemming van uw huiseigenaar. Laat hiervoor dit formulier voor toestemming (pdf, 64 kB) invullen door de huiseigenaar. Let op: u kunt niet eerder worden ingeschreven dan de startdatum van uw huur-of koopcontract.  
  • Originele documenten uit het buitenland van uzelf en van uw kinderen, zoals een geboorteakte, huwelijksakte of echtscheidingsakte. Hebben wij deze documenten al een keer gezien toen u nog in Nederland woonde? En is niets veranderd in uw situatie? Dan hoeft u deze niet mee te nemen.

Alleen Engelse, Duitse en Franse akten worden geaccepteerd zónder vertaling door een beëdigd vertaler. Buitenlandse documenten moeten voldoen aan de regels voor het legaliseren van buitenlandse documenten. Die regels zijn afhankelijk van het land dat ze afgaf.

Afhandeling

Het kan 4 weken duren voordat uw inschrijving is geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP).

Vraagt u ook een verblijfsvergunning aan? Dan wordt uw inschrijving definitief als de gemeente bericht krijgt van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat u in Nederland mag wonen.

Naar boven