Expat inschrijven bij de gemeente

Een expat die binnen een half jaar meer dan 4 maanden in Nederland woont, moet zich binnen 5 werkdagen na aankomst persoonlijk inschrijven bij de gemeente. Ook de eventuele partner en kinderen moeten zich inschrijven.

Regel als werkgever of organisatie de inschrijving voor de expat

Bent u de werkgever of organisatie die in opdracht van de werkgever de zaken voor de expat regelt? Dan bent u de zogenoemde erkend referent van de expat. U moet de expat aanmelden bij de gemeente en een afspraak maken bij het Expat Center Utrecht

Expat Center Utrecht

Het Expat Center Utrecht maakt het voor de expat makkelijker om zich in te schrijven. Anders dan bij een gewone inschrijving krijgt de expat hier in een keer zijn burgerservicenummer (BSN) en het verblijfsdocument van de IND. We noemen dit een 'one stop shop'.

Hoe werkt het?

Bent u erkend referent en is de expat afkomstig uit een land van buiten de EU/EER dat een visumplicht heeft voor Nederland?
Dan doet u het volgende:

  • dien een aanvraag in voor een verblijfsdocument bij de IND en wacht op goedkeuring van uw aanvraag,
  • nadat u de goedkeuring van de IND heeft ontvangen maakt u een afspraak via de aanmeldbutton onderaan deze pagina.

Bent u erkend referent en is de expat afkomstig uit een land van binnen de EU/EER?

  • Maak dan meteen een afspraak via de aanmeldbutton onderaan deze pagina.

Wat moet de expat meenemen naar de afspraak?

Op de afspraak moet de expat de volgende documenten laten zien:

  • een geldig identiteitsbewijs en de identiteitsbewijzen van de gezinsleden die ook in Nederland komen wonen. (let op: alle meereizende gezinsleden moeten aanwezig zijn op de afspraak)
  • een bewijs dat de expat woonruimte heeft. Bijvoorbeeld een huurcontract, koopcontract, verklaring bewoning adres (pdf, 63 kB) of ondertekende verklaring dat de expat zich mag inschrijven op het adres van de erkend referent
  • een geboorteakte die voldoet aan de legalisatievoorschriften
Eventueel nodig:
  • bij inwonen bij ouders of bij partner: een huwelijks- of echtscheidingsakte
  • als de partner is overleden: de akte van overlijden
  • de geboorteakte van het kind
  • uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba: een verhuisbericht. Alle akten moeten voldoen aan de legalisatievoorschriften

Heeft de expat de nationaliteit van een land binnen de Europese Unie, of uit Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland of IJsland, dan hoeft u geen verblijfsvergunning aan te vragen.

Hebt u vragen over de kenmerken waaraan de documenten moeten voldoen? Neem dan contact op met de gemeente Utrecht via telefoonnummer 14 030.

Let op! Kopie legitimatiebewijs uploaden verplicht

Als erkent referent bent u de enige die een afspraak mag maken. Tijdens het invullen van het aanmeldformulier vragen wij u om een kopie van het legitimatiebewijs van de expat en de eventueel meekomende gezinsleden te uploaden. Als u geen legitimatiebewijs kunt uploaden kunt u ook geen afspraak boeken.

Meld expat aan (door erkend referent)

Naar boven